Cyklus savvy

Din cyklus er din superkraft

Vend din menstruationscyklus til din fordel. Lær at navigere dens årstider, og transformer din blødning fra besvær til belønning. Introducer din datter til cyklus visdom igennem Celebration Day for Girls, som henvender sig til piger omkring menarche, den første blødning, og deres mødre.

Jeg var 42 år, da jeg første gang blev introduceret til MCA, menstrual cycle awareness.

Jeg var da otteogtyve (!) år inde i mit cykliske liv... Og der er da en ting – eller tusind, som jeg gerne ville have vidst tidligere. For min rejse med cyklus har ikke været nem. Alle mine veninder og min yngre søster fik menstruation, før jeg gjorde, og jeg længtes efter at blive inkluderet i fællesskabet (selvom jeg kunne høre, at det var plagsomt at bløde flere dage hver måned). Efter jeg endelig gennemgik menarche, ubemærket og ensomt, havde jeg uregelmæssig menstruation i mere end tyve år (når den ikke var reguleret af p-piller), lige indtil jeg havde født mit første barn. Også han lod vente længe på sig, for han kom til verden efter flere år med udredning og behandling for ufrivillig barnløshed. Det er naturligvis nemt at være bagklog. Men jeg ved i mit hjerte, at meget af dette havde set anderledes ud, havde jeg vidst bedre.

 

Heldigvis er det aldrig for sent at lære sin cyklus at kende – og derigennem at lære sig selv bedre at kende!

 

Nu elsker jeg hver en dag i mit cykliske liv, selvom det ikke er uden udfordringer. 

Igennem MCA har jeg erfaret, hvornår jeg er særlig nysgerrig, idérig, handlekraftig og klart tænkende, og også hvornår jeg er mere sårbar, rå, har kort lunte og helst bare vil passe mig selv. Plus et hav af andre følelser og persona'er, som jeg rummer, og som MCA hjælper mig med at navigere, når jeg hver dag tilstræber at være den mest ærlige og autentiske version af mig. Ikke for at pille min egen navle... Men for at jeg også kan være ærlig, kærlig og nærværende i min relation til andre.

Jeg er desuden fast besluttet på, at min datter – og andre unge piger som hende – skal have adgang til den viden om cyklus, som jeg først blev introduceret til meget sent. Så hun kan rejse gennem kvindelivet i sin fulde kraft.

Imagine ... a society in which the cycles of life are revered and respected as quiet orchestrators of our lives – instilling a deep reverence for the planet and everything on it.

Imagine ... that the menstrual cycle is understood as the heartbeat of that Great Orchestration, and most crucially, honoured as the sacred source of life for us humans.

Imagine ... that knowledge of the full spectrum and power of the menstrual cycle is commonplace, and all women (and all menstruators) feel the utter rightness of having this experience within them.

Imagine ... a world in which the menstrual cycle is respected as a woman's spiritual practice.

Imagine ... young people growing up in this menstrually affirming world.

‍– Alexandra Pope og Sjanie Hugo Wurlitzer, Red School

Celebration Day for Girls

Forberedelse til menarche, den første blødning, for 10-12 årige piger og deres mødre eller anden kvindelig omsorgsperson.

Jeg er den ene af Danmarks to første Celebration Day for Girls™ facilitatorer, og jeg glæder mig meget til at dele dagen med dig og din datter!

Celebration Day for Girls™ workshoppen er designet til at inspirere nysgerrighed, forundring og påskønnelse af de forandringer, der sker i krop og sind i forbindelse med puberteten og menstruationens begyndelse.

Formålet er at gøre op med den hemmeligholdelse og forlegenhed, der ofte omgærder menarche, og i stedet fremme normalisering og åbenhed blandt pigerne og deres jævnaldrende gennem praktisk og positiv information, historiefortælling og sjove, tankevækkende og kreative aktiviteter.

Læs mere om Celebration Day for Girls

Cyklus yoga online

Nærende yoga, meditation og refleksion til dit cykliske væsen – for en harmonisk hverdag med overskud.

"Listen to your body when it whispers, so you don't have to hear it scream..." står der på min opslagstavle, som en kærlig påmindelse om at huske at passe på min cykliske krop og sjæl i en meget lineær og til tider fortravlet hverdag og verden.

Husker du at passe på din?

Jeg har skabt en samling med nærende praksisser inklusive yoga åndedræt, statiske stillinger, rytmiske bevægelser, dyb afspænding, mantra og meditation – et Cyklus yoga online kursus, som du bruger on-demand. Her er både korte(re) praksisser, der er designet til at understøtte dine indre årstider, og længere praksisser der er afstemt med månens faser. Her er praksisser fra det helt stille og genopbyggende til varmende og energiske flows, og en masse ind imellem, så du altid kan finde en praksis, der harmonerer med dit aktuelle energiniveau og bringer dig (tilbage) i balance.

Jeg underviser Cyklus yoga og nidra live online hver anden mandag (lige uger) kl. 20-21:15 via Din yogapraksis online.

Du er hjerteligt velkommen i cirklen, præcis som du (og din cyklus) er – uanset om du er med live online eller on-demand.

Læs mere om Cyklus yoga online

Menstruality Medicine Circle

Oplev at blive guidet i en proces, som hjælper dig med at fordybe din indsigt i din cyklus og dig selv.

Menstruality Medicine Circle™ processen gives og modtages én-til-én. Den er skabt af Red School.

En Menstruality Medicine Circle™ hjælper dig med at genoprette din indre økologi – altså det naturlige, energetiske, psyko-spirituelle flow eller den rytmiske orden i menstruationscyklussen, som er beskrevet igennem de fire indre årstider – for at fremme en større følelse af integration og helhed. Under Menstruality Medicine Circle™ processen dykker du ned i denne indre økologi, som du oplever den "her og nu", mens du er i proces, og får hjælp til at "læse" cyklus energiens flow, f.eks. hvor den er blokeret (og du føler, du sidder fast) eller sprænger sine bredder (og du har tendens til at overgøre tingene), og igangsætter reparation og genoprettelse af det energetiske flow. Det fremkalder en dybere indsigt i dig selv og eventuelle udfordringer, du har aktuelt i dit liv, inklusive eventuelle menstruationsgener. Vigtigere end det, så vækker det din indre Medicin, en energi, en kærlighed, der er begyndelsen på et skift og muliggør heling.

Jeg er certificeret Menstruality Medicine Circle™ facilitator – og glæder mig til at dele denne indsigtsgivende proces med dig.

Vi mødes typisk over Zoom, og en session tager 75-90 minutter. Inden vi mødes, sender jeg dig nogle spørgsmål omkring cyklus, som hjælper dig med at blive klar til din Menstruality Medicine Circle™ session. Svarene sender du retur 1-2 dage, før vi har aftalt at mødes. På dagen er det godt at afsætte lidt ekstra tid i begge ender af mødet til dig selv. Måske vil du gerne tage nogle noter om din oplevelse bagefter. Det er desuden ofte meningsfuldt at tage dine indsigter fra Menstruality Medicine Circle™ processen med ind i den næste måneds menstrual cycle awareness praksis.

Kontakt mig for at høre mere om Menstrual Medicine Circle

For dig, der vil vide mere

Hvis du foretrækker at fordybe dig i din cyklus på egen hånd, måske til en start, så er her nogle af mine favoritbøger om emnet.

Gode bøger om cyklus

Min cyklus-bibel er Wild Power – Discover the magic of your menstrual cycle and awaken the feminine path to power af Alexandra Pope og Sjanie Hugo Wurlitzer (Hay House, 2017). 

Alexandra Popes The Wild Genie – The healing power of menstruation, a handbook for self-care (Authors OnLine Ltd., 2014) er meget læseværdig for hendes rejse fra "menstrual pain to power".

About Bloody Time – The menstrual revolution we have to have (Victorian Women's Trust, 2019) er skrevet af fabelagtige Jane Bennett og Karen Pickering og graver dybt ned i menstruationstabuet: hvor det findes, hvordan det blev til, og hvorfor det er så modstandsdygtigt.

Jane Bennett og Alexandra Pope har sammen skrevet The Pill – Are you sure it's for you? (Allen & Unwin, 2008), som omhandler de fysiske og psykologiske følger af at tage p-piller inkl. bivirkninger som vægtøgning og depression, og beskriver effektive alternative præventionsmetoder. Bogen, jeg gerne ville have læst i mine sene teenageår (og som jeg håber, min datter vil læse en dag).

Lisa Hendrickson-Jacks The Fifth Vital Sign – Master your cycles and optimize your fertility (Fertility Friday Publishing Inc., 2019) er sprængfyldt med vigtig og evidens-baseret viden om cyklus med fokus på fertility awareness. Vigtig bog hvis du gerne vil være gravid – og ligeledes vigtig bog, hvis du gerne vil undgå både graviditet og p-piller. Du kan downloade første kapitel som gratis pdf via linket. 

Gode bøger om menarche

A Blessing Not a Curse – A mother-daughter guide to the transition from child to woman (Sally Milner Publishing Pty Ltd., 2002) af Jane Bennett er en vidunderlig, informativ guide for mødre til døtre med vigtig viden og idéer til, hvordan du sikrer, at din datter får en positiv og bekræftende oplevelse af menarche og menstruation. 

Cycling to Grandma's House (Lulu Publishing Services, 2014) af Jac Torres-Gomez er for dig og din datter og rummer positive og inspirerende beskrivelser af, hvordan menarche fejres i forskellige kulturer. Du kan se et lille video review her.

Angela Fraser har skrevet en skøn, kort og smukt illustrerede bog (mest til din datter) om menarche, menstruation og, hvordan din datters frø engang lå i din mors mave: A Tiny Seed of Wisdom (Alegna Books, 2019).

Alexandria Kings The Moon in You – A period book for girls (Little Red's Library, 2020) ville jeg meget gerne have læst omkring min menarche. Nu læser jeg den med min datter i stedet.

Yoga for kvinder og cyklus

Uma Dinsmore-Tulis Yoni Shakti – A woman's guide to power and freedom through yoga and tantra (YogaWords, 2nd revised ed., 2020) er bogen, alle bør have i deres yogabibliotek! Da den udkom første gang i 2014, blev Umas (yoga-)kulturkritiske introduktion censureret. Så kom #metoo bølgerne skyllende, og Uma kunne tale frit også på skrift – for samtalerne om overgreb i yogaverdenen har vi bestemt haft ansigt-til-ansigt på Umas kurser gennem årene. Læg dertil mange siders guld om bl.a. kvinder i yogaens historie og de skønneste kvinde- og cyklus-orienterede yogapraksisser, som også var med i første version. Alt i alt er bogen et 'must'. I kølvandet på genudgivelsen af bogen er Yoni Shakti: The Movement – Eradicate abuse of women in yoga: reclaim yoga as a tool for planetary healing and justice opstået.

Sue Blanch væver på fineste vis yoga og cyklus sammen i Yoga and the Menstrual Cycle – Live in harmony with your natural rhythm (Sue Blanch, 2018) og deler bl.a. syv lettilgængelige yogasekvenser, der egner sig til forskellige faser/årstider i din cyklus.

At menarche, you meet your wisdom, with monthly bleeding, you practice your wisdom, and at menopause, you become your wisdom.

– Native American saying

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.