Celebration Day for Girls

Forberedelse til menarche

En Celebration Day for Girls™ er en én-dags workshop for 10-12 årige piger og deres mødre eller anden kvindelig omsorgsperson.

Celebration Day for Girls workshoppen er omhyggeligt udformet af Jane Bennett til at støtte piger og mødre ved denne særlige tærskel i begge jeres liv. Det er en dag fuld af kærlig bekræftelse, forbindelse og sammenhold, hvor pigerne lærer igennem og nyder godt af livlige diskussioner, sjove aktiviteter, kvindefortællinger og en nænsom fejring af puberteten og menarche, den første blødning, som markerer begyndelsen på rejsen igennem kvindelivet.

Ved menarche møder du første gang din visdom (iboende sandhed), ved menstruation øver du dig hver måned på din visdom, og ved menopause bliver du din visdom.

– Talemåde fra Nordamerikas oprindelige, indianske befolkning

I løbet af dagen oplever pigerne at være sammen i et nærende, støttende og ligeværdigt fællesskab, sådan som kvinder i alle aldre har mødtes og nydt samvær gennem tiderne. Den første del af dagen (typisk kl. 10-13) tilbringer pigerne alene sammen med mig (facilitator). Kort før frokost støder du (mor/kvindelig omsorgsperson) til, hvorefter du bliver resten af dagen. Mormødre er også velkomne til den anden, fælles del af dagen. Vi slutter typisk omkring kl. 16:30.

Mange deltagere fortæller efterfølgende, at de oplever, at deres mor-datter forhold er beriget og styrket af samtalen om og det fælles sprog, de har fået, for dette nøgleområde i pigernes udvikling.

 

Mødre og omsorgspersoner

Det er ofte mødre og andre kvindelige omsorgspersoner, som det tilfalder opgaven at informere pigerne og dele vejledning og indsigt omkring menarche, menstruation og cyklus. Derfor mødes vi, mødre og facilitator, først alene til en to-timers Mother's Session forud for Celebration Day for Girls workshoppen. Dette er en vigtig forberedelse til fejringsdagen, som dels handler om praktik omkring dagen, dels giver plads til samtale om cyklisk liv mellem voksne kvinder og mulighed for deling af vores egen historie, hvor det er ønsket og gavnligt. Du kan opleve at få nye idéer, inspiration og støtte til dit og din datters forhold, som det folder sig ud, nu hvor I snart begynder rejsen gennem teenageårene sammen. Mange kvinder får desuden brugbar information og inspiration, som bidrager positivt til oplevelsen af deres egen cyklus.

Lidt baggrundshistorie

I 2000 spurgte en lokal skole i den australske by Castlemaine Jane Bennett, om hun kunne afholde en "informativ, festlig og holistisk" workshop om pubertet og menstruation for de store piger i grundskolen og deres mødre/kvindelig omsorgsperson baseret på hendes arbejde med Natural Fertility Management. Dette blev den første af mange Celebration Day for Girls, som siden er blevet afholdt for mange tusinde mødre og døtre.

I 2012 begyndte Jane at træne facilitatorer i at afholde Celebration Day for Girls i deres egne lokalsamfund. Det er gennem deres passion og engagement, at Celebration Day for Girls programmet nu tilbydes i 20 lande, fordelt over hele verden.

Jeg er den ene af Danmarks to første Celebration Day for Girls facilitatorer, uddannet hos Jane i 2020, og jeg glæder mig meget til at dele dagen med dig og din datter!

Kontakt mig for at høre mere om Celebration Day for Girls

Hvorfor?

Menarche markerer starten på en piges frugtbare år, og menstruationscyklussen er et uomgængeligt aspekt af oplevelsen af at være kvinde i næsten halvdelen af livet for næsten alle piger*. For mange er dette en tid med forlegenhed, ængstelse og blandede budskaber om, hvad det betyder at være en pige i en modnende og kvindelig krop.

Omfattende forskning har vist, at for unge piger, der oplever menarche godt forberedte, med en positiv introduktion og følelsesmæssig støtte, er resultatet højere selvværd, færre negative cyklusrelaterede symptomer, gunstig generel opfattelse af menstruation og lettere fødsler, når/hvis den tid kommer**.

Som sådan kan positivt præsenterede og fascinerende fakta, sjove aktiviteter og rummelige samtaler omkring disse emner have en dyb og varig indvirkning på piger, i forbindelse med og forlængelse af den løbende støtte de modtager fra mødre, fædre og andre omsorgspersoner.

Ved at muliggøre en sund og meningsfuld oplevelse af forandringerne i puberteten nærer vi pigernes selvværd, selvbevidsthed og positive kropsbillede. På denne måde kan vi støtte en fysisk og psykologisk integritet, der understøtter sund beslutningstagning omkring forhold, sex og fertilitet, når den tid kommer, såvel som andre livsvalg.

* Jeg er naturligvis fuldt bevidst om, at ikke alle, som menstruerer, identificerer sig som kvinder. Jeg respekterer og værdsætter trans- og ikke-binære liv. Det er en vedvarende samtale blandt Celebration Day for Girls facilitatorer, hvordan vi bedst muligt støtter alle unge mennesker omkring menarche.

** Maloney, S, 2010, How menstrual shame affects birth, Women and Birth, Dec;23(4):153-9.

Hvad siger pigerne selv?

Min kollega Janoel Liddy spurgte fire piger "What would you tell other girls about doing a Celebration Day for Girls?". Hør deres svar her (på engelsk).

Det siger piger og mødre om dagen

Klik på den grønne prik under teksten for selv at sætte læsetempoet.

"I foråret deltog min datter og jeg, sammen med syv klassekammerater og deres mødre, i en Celebration Day for Girls workshop med Bodil. Det var en virkelig fin, rørende, varm og sjov oplevelse for os begge, og det er skønt, at min datter og jeg nu har et fælles afsæt for vores samtaler om det at være kvinde, med alt det indebærer. – Min datter syntes, det var interessant, hyggeligt og sjovt på selve dagen, men det vigtigste er nok, at hun synes, det har gjort en stor forskel for pigerne i klassen, at de deltog sammen i workshoppen. Hun oplever, at det nu er trygt og let for dem at tale om alle de ting, der er knyttet til det at have en cyklus. Dermed er det også blevet mere ligetil for dem at give, eller modtage, forståelse eller støtte fra de andre, hvis, eller når, der er brug for det. – Bodil er en virkelig dygtig underviser og facilitator. Min datter fortalte, at mange af pigerne forud for workshoppen var nervøse for, at det ville blive akavet eller pinligt, men allerede efter 5 minutter var isen brudt, og alle begyndte at deltage i den fælles samtale. Det var især skønt med alle de overraskende, sjove og farverige undervisningsmaterialer Bodil medbragte."

Tine V., mor

"Med masser af varme og nærvær leder Bodil dig og din pige igennem en dag i menstruationens tegn. Gennem gode historier, smukke kreative indslag og fine ritualer indføres pigerne i den kvindelige cyklus' hemmeligheder og mirakler."

Elisabeth A., mor

"For mig som 12-årig pige blev jeg meget mere sikker og faktisk helt stolt over min menarche og menstruation. Bodil var meget rolig, og hun var på den måde, at vi ikke følte, at det var pinligt at stille spørgsmål om menstruation. Jeg er lykkelig over, at jeg har lært om noget, som mange ikke taler om, og fået viden som jeg kommer til at have brug for hele mit liv."

Nina, datter

"Celebration Day for Girls, arrangeret af Bodil, var en meget rørende, uforglemmelig, sjov og inspirerende rejse sammen med min datter og mine veninder, som også havde deres døtre med! Bodil er så velforberedt og engageret, at tiden flyver afsted med forskellige aktiviteter såsom at sy en talisman, lave en gigantisk mandala eller have mulighed for se og røre forskellige hygiejneprodukter som bind, kopper eller miljøvenlige tamponer. Hun giver samtidig plads til fortællinger fra mødrene og pigerne, som gør dagen magisk! Jeg følte mig så heldig, at min datter kunne opleve en så kærlig og åben dag, der handlede om menstruation – et tema, der ofte drøftes som et fysiologisk fænomen, men hvor følelserne glemmes."

Aurelie C., mor

"Hvordan ønsker du, din datter oplever sin første menstruation? Hvad er menarche, og hvordan kan din datter være forberedt? Hvordan kan forskellige generationer af kvinder forbindes med hinanden? Hvorfor er denne forbindelse med vores døtre vigtig? Hvorfor er det vigtigt, at genformulere din egen oplevelse af menarche? Og hvordan har kvinder i dit liv været med til at guide dig på vej i det hormonkaos, der var dengang, du selv oplevede menarche? CDG gav mig og min datter mulighed for at reflektere over og svare på disse spørgsmål og at dele historier med andre kvinder og deres døtre på et meningsfuldt niveau. CDG oplevelsen er et rum til din datter og dig til at genfinde og genkende denne styrke og visdom i vores kvindelighed igennem menarche og menstruations-fortællinger. At bag al den kamp, som nogle kvinder lever med krop og menstruation, er en naturlig cyklus, som vi har glemt at forbinde os med og ære."

Sonia A., mor

Det praktiske

Hvordan kan din datter (og du) komme med til en Celebration Day for Girls?

For at finde ud af om en Celebration Day for Girls er det helt rigtige for jer, vil jeg anbefale, at du læser de ofte stillede spørgsmål, som jeg har samlet nedenfor, og svarene igennem.

Her kan du bl.a. læse om timingen af Celebration Day for Girls og din datters faktiske menarche; om hun kan være med, hvis hun har fået sin første menstruation (svaret er et klart "ja!"); hvor lidt eller meget din datter skal vide om menstruation mv. for at deltage; hvor lidt eller meget, du skal forberede hende til dagen; flere detaljer om, hvad vi laver og taler om på en Celebration Day for Girls; hvordan dagen supplerer det, din datter lærer i skolen; og meget mere.

Derefter er der to muligheder:
 

Mulighed #1

At du tager initiativ til at samle en gruppe af din datters jævnaldrende veninder, klassekammerater, kusiner osv. og deres mødre. Du er meget velkommen til at dele et link til denne side med mødrene, så de også kan læse mere om Celebration Day for Girls. I må gerne være en gruppe på minimum fire piger og fire mødre. En gruppestørrelse på 8-10 piger og deres mødre/kvindelig omsorgsperson er også helt fin. Når du har undersøgt interessen i dit netværk, tager du kontakt til mig, så vi kan finde to datoer at mødes: én til Mother's Session (varighed: 2 timer), som ligger højest to uger og senest én dag før fejringsdagen, og én til selve Celebration Day for Girls (varighed: 6 ½ timer, dvs. på en fridag fra skolen).
 

Mulighed #2

Jeg er vært for en åben Celebration Day for Girls, som finder sted i mit hjem i Gadevang, 3400 Hillerød.

Tirsdag 16. april 2024 kl. 19:30-21:30 – Mother's Session
Til dig, der ikke har bil: med bus 303 fra Hillerød St. kl. 19:00 er du fremme kl. 19:23, og går du fra matriklen kl. 21:45, kan du nå bus 303 kl. 21:56 (ved Hellebakkevej) og er tilbage på Hillerød St. kl. 22:08.

Lørdag 20. april 2024 kl. 9:15-16 – Celebration Day for Girls
Til dig, der ikke har bil: med bus 303 fra Hillerød St. kl. 8:40 er I fremme kl. 9:07, og går I fra matriklen kl. 16:01, kan I nå bus 303 kl. 16:12 (ved Hellebakkevej) og er tilbage på Hillerød St. kl. 16:28; i de formiddagstimer, hvor jeg er alene med pigerne, kan du nyde vores lokale købmandscafé Jordnær.

Der er plads til 4-8 piger og deres mødre, dvs. jeg gennemfører ved minimum 4 tilmeldinger.
Deltagerne medbringer snacks og frokost, som ikke er inkluderet i prisen.
Detaljerne herom aftales ved Mother's Session.

Og prisen

Læs også informationen under de ofte stillede spørgsmål omkring prisen.

Celebration Day for Girls

850 kr.

PR. PIGE-MOR-PAR

Denne pris dækker Mother's Session (2 timer) og Celebration Day for Girls (6 ½ timer), min forberedelse, materialer til dagen og rejsetid indenfor Københavnsområdet og Nordsjælland. Ved afholdelse af Mother's Session og/eller Celebration Day for Girls i Region Sjælland og resten af landet vil der være brug for yderligere betaling til dækning af mine transport- og evt. indkvarteringsomkostninger.

Kontakt mig for at aftale nærmere omkring Celebration Day for Girls

Celebration Day for Girls' grundlæggende værdier og principper

Respekt

Vi mødes i et ikke-fordømmende, ikke-dirigerende og inkluderende rum.

Vi er åbne for og værdsætter mangfoldighed i seksualitet, kultur, religion, familiestruktur og reproduktive valg.
 

Ritual

Vi indvier piger i kvindelighed gennem historiefortælling, håndværk, aktiviteter og blid ceremoni for at anerkende og ære opvågningen af deres modnende selv.
 

Forbindelse

Vi søger at forbedre forbindelsen og kommunikationen mellem døtre og deres mødre, mellem jævnaldrende unge, og mellem pigerne og kvinder og betroede mennesker i deres liv.

Vi søger at forbedre pigers og kvinders forbindelse til og tillid til deres egen krop og cyklus som dybt personlige midler til at forbinde med naturens cyklusser.
 

Kærlighed og agtelse

Af kærlighed skaber vi et indbydende, trygt og smukt workshop rum.

Vi ærer alle deltagere, deres oplevelser, gruppens iboende visdom og det naturlige miljø, som vi deler.

 

Empowerment

Vi tilstræber at udstyre alle piger og kvinder med valg gennem at synliggøre muligheder.

Vi tilbyder en praktisk tilgang, som gennem undervisning i kropsfærdigheder og kropsforståelse fremmer et positivt kropsbillede, der normaliserer samtale om, vilkår for og oplevelser af menstruationscyklussen og kvindekroppen.

Ved at nære og støtte pigers og kvinders voksende bevidsthed om deres fantastiske kroppe og cyklusser sigter vi mod at fremme større tillid til deres kropslige integritet, indre visdom og ydre relationer.
 

Service

Vi stræber efter at tilvejebringe og fremme de værktøjer, som hjælper piger og unge kvinder i puberteten med at gro følelsesmæssig modstandsdygtighed og helbrede skam, specifikt om deres kvindelige krop og menstruation.

Gennem holistisk, positiv menstruations-dannelse stræber vi efter at fremme ligestilling mellem kønnene til gavn for alle.
 

Integritet

Vi leverer et kvalitets- og evidensbaseret program med en virkelighedsnær, rodfæstet og faktuelt korrekt tilgang i et åbent og tillidsfuldt miljø.

May all mothers know that they are loved
And may all sisters know that they are strong
And may all daughters know that they are
worthy .. beautiful .. powerful
That the circle of women may live on
That the fire of the goddess may burn on !
Wehaheya wehaheya wehahe wehaheya

– Nalini Blossoms Circle of women

Ofte stillede spørgsmål

Som hendes mor vil du vedblive med at være hendes vigtigste kilde til information og vejledning, og i dette er dit forhold til hende uvurderligt. Celebration Day for Girls bygger på den forståelse, som hver enkelt pige muligvis allerede har, og dagen inkluderer aktiviteter designet til at styrke en åbenhjertig relation mellem mor og datter. Fordelen ved at fejre i en gruppe er den erfaring, som hver pige og hendes mor bringer til dagen såvel som gruppens fælles erkendelser, som de folder sig ud. Friheden til at diskutere menstruation og cyklus med jævnaldrende i et trygt og behageligt rum hjælper med at normalisere menstruation for pigerne. På tilsvarende måde vil de forskellige kvindefortællinger, som pigerne hører i løbet af dagen, berige deres forståelse. Det festlige aspekt af Celebration Day for Girls bidrager med at bekræfte for hver pige, at hendes oplevelse af menarche både er helt normal og en, der deles med alle kvinder, men lige så helt unik. Mange piger, der har oplevet en Celebration Day for Girls, deler efterfølgende deres oplevelse af menarche med deres venner og har fået indsigt i måder, de bedst kan passe på sig selv og støtte deres jævnaldrende. Alt i alt baner Celebration Day for Girls vejen for en rig, positiv og forbundet oplevelse af denne særlige tid i pigelivet.

Ja! Selvfølgelig! Hun er meget velkommen. Hver pige er forskellig og oplever menarche i henhold til sin egen krops timing. I tidligere workshops har vi haft nogle piger, der har startet deres menstruationer, og mange, der ikke har. Eftersom din datter har oplevet sin menarche, har hun måske nogle nye spørgsmål om pubertet og menstruation, og også hun vil have glæde af den positive og mangefacetterede tilgang, der kendetegner en Celebration Day for Girls. Måske har hun endda lyst til at dele noget af sin oplevelse med de andre piger. Når det er sagt, har vi den største respekt for hver piges privatliv, og på intet tidspunkt beder vi dem om at dele hele eller dele af deres personlige oplevelser.

I modsætning til en vis tilbageholdenhed i skoleregi og i vores kultur generelt i forhold til at tale åbent og regelmæssigt om menstruation, så sigter vi i Celebration Day for Girls mod at give pigerne en kreativ, informativ, relevant og sjov dag, der understøtter en sund, nysgerrig og åben tilgang til denne vigtige og omfattende del af oplevelsen af at være kvinde.

Helt bestemt. En vigtig, og måske uudtalt del af Celebration Day for Girls, er, at mødre har mulighed for at drømme lidt om og reflektere over deres egen menarche og menstruationshistorie, når de samles med deres døtre for at fejre. Mange af os har oplevet en smertefuld tid med vores menstruationer, både fysisk og psykisk, delvist på grund af kulturel tavshed eller muligvis endda fjendtlighed over for aspekter af kvinders kroppe sammen med nedarvede egenskaber.

I Mother's Session, hvor mødrene mødes før Celebration Day for Girls, får du mulighed for at udtrykke nogle af dine egne følelser omkring din oplevelse af menstruation. Kvinder har ofte fundet denne deling åbenbarende og indsigtsfuld, både ved at dele deres egne erfaringer og ved høre om andre kvinders erfaringer. Mødet kan vise vej imod et friskt og nyt forhold til deres menstruationscyklus og kvindelige krop. (Vær opmærksom på at mens kvinder generelt finder dette værdifuldt, er der ingen tvang på hverken Mother's Session eller selve Celebration Day for Girls til at dele personlige oplevelser.)

Nogle betragter forholdet mellem mor og datter som grundlaget for enhver kvindes sundhed, og forholdet siges at have mere indflydelse biologisk, følelsesmæssigt og psykologisk end noget andet forhold i en kvindes liv. Hvis du har haft en vanskelig tid med dine menstruationer, ønsker du måske ikke skræmme din datter med grafiske beskrivelser, og nøglen til din støtte til hende på dette tidspunkt er ægte kommunikation og forbindelse. Måske kan du dele noget af din oplevelse med hende på en alderssvarende måde, ligesom du kan tale med hende om, hvordan du håber, oplevelsen bliver for hende. Giv rigelig tid til at høre hendes spørgsmål, idéer og bekymringer. Celebration Day for Girls vil nænsomt understøtte denne kommunikation mellem jer.

En Celebration Day for Girls skaber et rum, hvor piger kan føle sig godt tilpas med deres rejse imod at bebo en kvindes krop. Når din datter sidder med venner (nye eller gamle) og en dygtig facilitator, vil hun opleve en følelse af, at hun kan opleve menstruation hver måned på en positiv måde, og at hun kan få den støtte, hun har brug for, hvis hun oplever ubehag, smerter eller andre menstruationsproblemer.

Som Celebration Day for Girls-facilitatorer har vi alle hver især gennemgået vores egen, personlige rejse med menstruation, og vi har dedikeret os til "menstrual cycle awareness" som en berigende og lærerig og indsigtsfuld praksis. Vi er alle igennem denne proces blevet passionerede formidlere af viden og indsigt gennem cyklus.

Der er ikke behov for at forberede hende specielt eller sige meget. Du kunne læne dig op ad navnet på dagen og sige, at 'det er en særlig dag for at fejre at være pige'. Du kan sige, 'det handler om pubertet og opvækst'. Eller du kan sige, 'det er en sjov og smuk dag fyldt med masser af aktiviteter, som du vil synes rigtig godt om'. Nogle piger vil finde det spændende at vide så lidt (eller tilpas), og de kan næsten ikke vente, til dagen oprinder. Andre kan føle sig flove over tanken om, at nogen taler om pubertet og menstruation. Vi er fortrolige med og respekterer alle de følelser, der kan opstå for pigerne, og oplever, at de ofte inden for ganske kort tid slapper af og nyder dagens aktiviteter og samtaler.

Hvis din datter har nogen bekymringer eller angst for dagen, kan du forsikre hende om, at hun ikke på noget tidspunkt bliver bedt om at fortælle noget om sine personlige oplevelser og de forandringer, hun gennemgår.

Slet ikke. Dette er en perfekt mulighed for hende at komme med og finde ud af noget mere. En Celebration Day for Girls er designet til at imødekomme alle pigers behov, uanset deres forudgående kendskab og forståelse for deres krops reproduktive system. Jeg giver information på en klar, men nænsom måde, og pigerne oplever oftest en følelse af respekt og forundring over, hvordan vores kroppe fungerer og modnes. Forskellige materialer og aktiviteter bruges til at engagere pigerne og skabe en behagelig, interaktiv og sjov dag. Målet med dagen er at normalisere menarche og menstruation for piger og at fejre det på en måde, der tilskynder til et vedvarende positivt forhold til deres reproduktive sundhed.

Vi facilitatorer er godt uddannede og giver relevant, faktuel information, ligesom pigerne kan stille spørgsmål i et afslappet, støttende miljø. Der er også en mulighed for, at pigerne at skrive 'krøllede' eller 'pinlige' spørgsmål ned anonymt.

Fordi vi alle lærer forskelligt, inkorporerer vi mange forskellige aktiviteter og måder at kommunikere på i Celebration Day for Girls. Aktiviteterne væves sammen i dagens temaer, og de inkluderer: kunst og håndværk; mødre, der fortæller historier, fra da de voksede op; sjove aktiviteter og historier fra forskellige kulturer; samtalekortprocesser; deling og videreudvikling af vores viden og forståelse af puberteten og menstruationscyklussen på kreative og bekræftende måder; udforske hvordan vi praktisk håndterer menstruation i skoletiden, derhjemme, og når vi er væk hjemmefra; fejring og meget, meget mere!

Der er en pointe i ikke at give for mange flere detaljer om dagen for at bevare et overraskelseselement for pigerne. Men hvis du gerne vil kende flere detaljer, er du velkommen til at kontakte mig.

Da oplevelser af pubertet og menstruation ikke kun er fysiske, men også følelsesmæssige, sociale, kulturelle og for mange åndelige, har vi en bred vifte af samtaler i løbet af Celebration Day for Girls, der fletter ind og ud af dagens aktiviteter. Disse inkluderer:

  • Livets årstider og cyklusser
  • Udforske historier og praksisser fra forskellige tider og kulturer for en sund dosis kulturel relativisme
  • Praktiske måder at håndtere menstruation i skolen, derhjemme og andre steder
  • Menstruationscyklusens fysiologi og biokemi, hormoner, menstruationsblod (hvor meget, hvad er det osv.)
  • Tamponer, engang- og renanvendelige bind, menstruationskopper og -undertøj
  • Pubertet, kropsændringer og følelser
  • Tanker og følelser om at begynde at menstruere
  • Mødrenes menarche-historier
  • Piger og kvinder, der støtter hinanden
  • Og mere afhængigt af pigernes spørgsmål, bekymringer og nysgerrighed

Nej. Mens mødre tydeligvis spiller en nøglerolle for deres døtre i puberteten, og når de begynder at menstruere, er det ikke altid muligt for dem at ledsage deres datter til Celebration Day for Girls. I dette tilfælde kan en bedstemor, tante, nær familieven eller plejeperson træde ind og dele dagen med deres særlige pige.

Vi respekterer og værdsætter den særlige rolle, fædre har i deres døtres liv, og vigtigheden af ​​deres støtte i puberteten og ungdomsårene, og samtidig er Celebration Day for Girls en kun-for-kvinder begivenhed. Hvis du er en far, der opdrager din datter alene, kan du måske tale med din datter om, hvem hun gerne vil have med, eller du kan tale med en kvindelig slægtning eller ven, som derefter kan invitere din datter til Celebration Day for Girls. Uanset hvad vil dette være en særlig begivenhed for hende, og hun kan fortælle dig alt om det, når hun kommer hjem (eller lade være).

Der er et tilsvarende program specielt til fædre, som hedder Fathers Celebrating Daughters. På dette program lærer du mere om, hvordan du bedst kan støtte og pleje din datters sunde udvikling gennem puberteten og ungdommen. Alt imens du opretholder din enestående vigtige forbindelse med hende.

Jeg håber på et tidspunkt også at kunne tilbyde programmet Fathers Celebrating Daughters, men er endnu ikke uddannet til det, desværre.

For nogle piger er det svært at forestille sig, hvad der kan være sjovt ved at tilbringe en hel dag med fokus på pubertet og menstruation, og for andre er idéen spændende. Vores erfaring er, at alle piger i denne aldersgruppe får en sjov dag, og at det gode fundament fra Celebration Day for Girls spreder gavnlige virkninger langt ind i fremtiden. Vi har erfaret, at selv de mest tilbageholdende piger slapper af og finder sig tilrette inden for kort tid, og at alle går fra dagen med en ny selvtillid og ro med sig selv og deres foranderlige kroppe samt et stort, gensidigt støttende 'kvindeligt' bånd til deres mor eller kvindelige omsorgsperson.

Mange mødre præsenterer Celebration Day for Girls som en begivenhed, der ikke er til forhandling, og andre foretrækker at spørge deres datter, om hun øsnker at deltage. I nogle situationer er Celebration Day for Girls en klassebegivenhed. Du er naturligvis velkommen til at tale din situation igennem med mig, før du beslutter dig.

"Min datter var fuld af entusiasme og selvtillid om aftenen efter workshoppen og var ivrig efter at huske og fortælle hver eneste lille detalje, som hun havde oplevet (...) en stor ændring fra den bekymrede datter, jeg satte af om morgenen." – Ingrid

En Celebration Day for Girls varer normalt kl. 10-ca. 16:30, med morgen te og frokostpauser. Tiderne kan naturligvis variere, hvis en tidligere eller senere start passer bedre til en bestemt gruppe. De første to sessioner på dagen, som forløber kl. 10-11:30 og kl. 12-13:15, er kun for pigerne, og mødrene deltager fra kl. 13:15 og resten af dagen.

Den to-timers Mother's Session, som afholdes forud for Celebration Day for Girls, planlægges til at finde sted mellem to uger og én dag før selve fejringsdagen, afhængigt af hvornår det er bedst for gruppen og facilitatoren (mig).

Ja, helt bestemt. Facilitatorer afholder ofte 'private' Celebration Day for Girls for klasse- og venskabsgrupper såvel som Celebration Day for Girls, der er åbne for piger fra forskellige skoler og lokaliteter. For en klassegruppe kan fejringsdagen være en vidunderlig fælles oplevelse, når de begynder at tage hul på denne specielle tid i livet sammen. Celebration Day for Girls kan styrke båndet mellem piger, der allerede kender hinanden, og er en unik mulighed for dem til at udforske disse emner på en sjov og tryg måde. Efter ønske kan pigernes kvindelige lærere deltage i eftermiddagsmødet sammen med mødre og døtre.

Erfaringsmæssigt er det ofte piger, der kender hinanden eller er beslægtede, som deltager i 'offentlige' Celebration Day for Girls, men dette er ikke en nødvendighed. Alle facilitatorer er dygtige til at skabe et varmt, trygt og forbundet rum for dagen. Under alle omstændigheder er pigerne ofte begejstrede for at dele deres oplevelser fra dagen med deres søstre, venner og skolekammerater, ligesom de ønsker at holde kontakten med deres nye venner fra fejringsdagen.

Jane og Celebration Day for Girls lederstaben i Australien er ivrige efter, at programmet er overkommeligt for familierne og prissat moderat, samt at der er mulighed for at give rabat til familier, som er presset på økonomien.

I Australien er prisen pr. pige (dvs. pr. pige-mor-par) AUD 165 (i juni 2021). Dette er den "vejledende udsalgspris", men det er op til facillitatorerne i hvert enkelt land at tilpasse prisen efter lokale omstændigheder.

Prisen er DKK 850 pr. pige (og mor/omsorgsperson). Jeg har her fastsat prisen ud fra de foreslåede AUD 165, som svarer til EUR 113.

Denne pris dækker Mother's Session (2 timer) og Celebration Day for Girls (6 ½ timer), min forberedelse, materialer til dagen og rejsetid indenfor Københavnsområdet og Nordsjælland (hvor jeg bor, i Gadevang). Ved afholdelse af Mother's Session og/eller Celebration Day for Girls i Region Sjælland og resten af landet vil der være brug for yderligere betaling til dækning af mine transport- og evt. indkvarteringsomkostninger.

Både Mother's Session og Celebration Day for Girls foregår ofte i private hjem, hvor det er en mor, der står som arrangør og lægger hjem/lokale til. Evt. lokaleleje betales af gruppen efter indbyrdes aftale (dvs. udenom mig).

Frokosten på Celebration Day for Girls er et (enkelt og ukompliceret) sammenskudsgilde, hvor hver pige-mor-par bidrager med en ting/ret. Udgiften hertil afholder parret selv.

Mens en eller anden form for 'sundheds- og menneskelig udvikling'-læreplan findes på de fleste skoler og sandsynligvis vil dække grundlaget for reproduktion og menstruationscyklus, er det langt fra hensigten og indholdet af en Celebration Day for Girls.

En Celebration Day for Girls kan tilføje mange unikke og specielle elementer, selv hvis din datter allerede har haft adskillige skolesessioner om puberteten. Disse inkluderer: muligheden for afslappet og rummelig samtale og spørgsmål; en hel dag kun for piger; en fornemmelse af naturens vidunder, skønhed og sammenhæng i modsætning til en mekanisk 'VVS-tilgang'; samtale og forbindelse mellem jævnaldrende piger og mellem piger og deres mødre; og, ikke mindst, sjov og festlighed!

Forskning med ældre teenagere har vist, at det mest værdifulde input for piger omkring tidspunktet for deres første menstruation er følelsesmæssig støtte, med praktisk forståelse og information om reproduktiv biologi på en fjern anden og tredje plads*. Med denne bevidsthed fokuserer vi på forbindelse, normalisering, tryghed og at pigerne føler sig godt tilpas.

* Koff, E and Rierdan, J, 1995, Preparing Girls for Menstruation: Recommendations from Adolescent Girls, Adolescence, 30:120.

Fuldstændig rigtigt. Den nøjagtige timing af din datters menarche er ukendt, medmindre det selvfølgelig allerede er sket. Under en Celebration Day for Girls fejrer vi at være pige og vores forunderlige kvindelige kroppe, og det de kan. For mange piger fungerer dagen som en opvågnen til en ny bevidsthed om vigtigheden af og stolthed over disse ændringer og over hendes nye, kvindelige krop.

Fejringen er også en smuk understøttelse af relationen mellem mødre og døtre, omkring både deres egne aldersspecifikke og også deres fælles oplevelser. I slutningen af dagen udtrykker deltagerne måske på lidt forskellig måde, hvordan fejringen har været for dem. Men den feedback, vi generelt modtager, er, at alle føler sig nærede, varme om hjerterne og fulde af energi og overskud af oplevelsen.

Dette er et følsomt og komplekst spørgsmål. I stedet for at komme med en generel erklæring her som muligvis ikke er brugbar eller gavnlig i forhold til dine omstændigheder, må du meget gerne kontakte mig direkte for at diskutere din situation og eventuelle spørgsmål, som du har.

Generelt er Jane og Celebration Day for Girls lederstaben i Australien meget bevidste om dette emne, og de arbejder løbende for at finde den bedste tilgang ift. denne dag, som jo bl.a. har et meget kønsspecifikt navn. Jeg følger med i disse tiltag og deltager i videre- og efteruddannelse.

Celebration Day for Girls™ er et initiativ fra Chalice Foundation,
en nonprofit social virksomhed dedikeret til at fremme positiv menstruationskultur.
Du kan også læse mere på celebrationdayforgirls.com.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.