yoga københavn

English

Kontakt

YOGAMUDRA
• I byen

Ryesgade 106 2. sal
2100 København Ø

• I skoven
Hovmosevej 17
3400 Hillerød


telefontid og -nummer
CVR 275 55799

 

Nyhedsbrev

Få tilsendt sidste nyt fra os ca. 10 gange om året. Indtast navn og email adresse nedenfor og tryk 'Tilmeld'.

Navn:
Email:
 
 
Vent venligst...
 
Tak for din tilmelding. Vi skal bede dig bekræfte din email ved at klikke på linket i den email, vi netop har sendt til dig. Derefter vil du være tilmeldt vores nyhedsbrev.

Sri T. Krishnamacharya

Sri Tirumalai Krishnamacharya (f. 1888, d. 1989) var en af de største moderne yogamestre, og blandt hans bedst kendte elever er Sri K. Pattabhi Jois, B.K.S. Iyengar, Indra Devi og T.K.V. Desikachar, som hver især har grundlagt en yogaretning udfra deres fortolkning af deres gurus lære.

 

Allerede som 5-årig blev Krishnamacharya introduceret til Hatha yoga af sin far, som begyndte at undervise ham i Patanjalis Yoga Sutra. Krishnamacharya nedstammede fra en vismand fra det 9. århundrede, Nathamuni, og som 16-årig havde han en åbenbaring ved dennes grav, som fik afgørende betydning for hans livsgerning. I åbenbaringen så han Nathamuni, bøjede sig i dyb respekt og ære for ham og bad om instruktioner. I timevis sang Nathamuni vers fra Yogarahasya for ham. Yogarahasya betyder "essensen af yoga", og skriftet havde været tabt og glemt i tusind år. Nu memorerede Krishnamacharya skriftet, og han følte efter denne oplevelse, at han var blevet et guddommeligt redskab, som yogalærdomen kunne manifestere sig igennem.

 

Krishnamacharya opsøgte efterfølgende Sri Ramamohan Bramachari i Himalaya bjergene, som han studerede hos i syv år. Af ham lærte han bl.a. asanas (stillinger), pranayama (åndedrætkontrol) og yogaens terapeutiske egenskaber indgående at kende. Han siges at have mestret over 3000 forskellige yogastillinger og diverse former for kropslig kontrol. Han kunne f.eks. stoppe sin puls helt.

 

Da yoga hverken var særlig udbredt eller anerkendt blandt den almindelige befolkning i Indien, havde han i en periode arbejde som plantageleder, mens han brugte sin fritid på at udbrede kendskabet til yoga ved at tage rundt og lave opvisninger. Først efter at han havde kureret Maharajaen af Mysore for astma ved hjælp af yoga, slog han sig ned her i 1926. I taknemmelighed tilbød Maharajaen nemlig Krishnamacharya at undervise på sanskrit universitetet i byen, og siden tilbød han ham også at åbne en yogaskole i Maharajaens palads. Det var her såvel Sri K. Pattabhi Jois som B.K.S. Iyengar og Indra Devi opsøgte ham.

 

Krishnamacharya var en meget streng lærer, hvilket ikke mindst den svagelige B.K.S. Iyengar fik at mærke. Han afviste også i første omgang Indra Devi, da han hverken ønskede at undervise versterlændinge eller kvinder. Men ved at få Maharajaen til at tale sin sag, fik hun alligevel lov at deltage i undervisningen - og hun var gennem et år så eksemplarisk en elev (også selvom Krishnamacharya forsøgte at 'knække' hende med strenge krav til livsstil og yogapraksis!), at Krishnamacharya til sidst opfordrede hende til selv at undervise. Han blev således en af foregangsmændene for kvinders udøvelse af yoga - og Indra Devi en pioner på området.

 

En anden af Krishnamacharyas mest dedikerede elever fra 1930'erne og frem var Sri K. Pattabhi Jois. Sammen udviklede de Ashtanga vinyasa yogaen baseret på skriftet Yoga Korunta samt lære fra Hatha Yoga Pradipika, Patanjalis Yoga Sutra og Bhagaved Gita - og givetvis også inspireret af datidens gymnastik og indisk brydning. I første omgang var målgruppen de unge, atletiske drenge, der gik på Krishnamacharyas yogaskole. Siden har Ashtanga vinyasa yoga, som Sri K. Pattabhi Jois fortsat underviser i i Mysore, spredt sig til hele verden, begge køn og alle aldersklasser.

 

Foruden yoga var Krishnamacharya en lærd i sanskrit, Vedaerne, Upanishaderne, Ayerveda, astrologi og religion. Som yogalærer var hans styrke hans evne til at tilpasse undervisningen til den enkelte elevs særlig behov. Hans undervisningsprincip var: "Teach what is inside you, not as it applies to you, to yourself, but as it applies to the other". Som formidler af yogatraditionen var hans særkende evnen til at bygge bro mellem den traditionelle yogavisdom samt anden indisk filosofi og moderne, skiftende livsstil. Derfor er Krishnamacharyas lære idag lige så eksakt og kraftfuld, som den er relevant og praktisk anvendelig.

 

Læs mere om Krishnamacharya på www.kym.org.

 

Sri T. Krishnamacharya, hans søn T.K.V. Desikachar og barnebarn Kausthub Desikachar

 
Indtast venligst din mailadresse og dit password
Email
Password
 
 
Indtast venligst din mailadresse, så sender vi dit password i en email
Email